Sosyal Medya

Dünya

BM’de ‘hidrojen bombası’ toplantısı

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddiası üzerine, BMGK Japonya ve ABD'nin ortak çağrısıyla acil toplandı. BMGK, Kuzey Kore’ye karşı yeni önlemler alınacağını açıkladı.



Hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil toplanmasına neden oldu. BMGK, uluslararası barış ve güvenliÄŸe açık bir tehdit olduÄŸunu belirttiÄŸi Kuzey Kore’nin denemesini 'güçlü bir ÅŸekilde' kınadıklarını açıkladı. Açıklamada Kuzey Kore’ye karşı daha fazla önlem alınacağı belirtildi.

'Tümden kınıyorum'

Japonya ve ABD'nin ortak çağrısıyla yapılan toplantıdan önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, basın toplantısı düzenledi. Açıklamasında, nükleer denemeden "derin rahatsızlık" duyduklarını bildiren Genel Sekreter, uluslararası toplumun bu tür test faaliyetlerinin durdurulması için birlikte yaptığı çağrılara rağmen yeni bir denemenin BMGK kararlarının ihlâli olduğunu ifade etti.

Ban, "Bu eylem, bölgesel güvenliği son derece istikrarsızlaştırıyor ve uluslararası silahsızlanma çabalarını baltalıyor. Tümden kınıyorum" dedi. Kuzey Kore'den nükleer faaliyetlerini durdurması ve yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen Genel Sekreter ayrıca, ilgili taraflar dâhil uluslararası toplumla işbirliği içinde gelişmeleri yakından izleyip, değerlendirdiklerini kaydetti.

 

Kuzey Koreliler, baÅŸkent Pyongyang’daki bir dev ekranda izledikleri nükleer test haberini böyle karşıladı.
[FotoÄŸraf: AP]

 

‘Ä°lk izlenime göre Kuzey Kore bu denemeyi gerçekleÅŸtirdi’

Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Motohide Yoshikawa gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdıklarını bildirdi. Japon Büyükelçi Yoshikawa denemenin BMGK kararlarının ihlâli olduğunu ve uluslararası toplumun bunu çok güçlü bir dille kınaması gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da açıklamasında, "İlk izlenimimiz Kuzey Kore'nin bu denemeyi gerçekleştirdiği yönünde" dedi. Büyükelçi Rycroft ayrıca, BMGK'nın Kuzey Kore'yi açık bir şekilde kınaması ve bir karar tasarısıyla bu konunun takibinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Önce deprem açıklaması geldi

Kuzey Kore devlet televizyonunda yapılan resmi açıklamada, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ilk hidrojen bombası denemesini 6 Ocak 2016'da saat 10.00'da başarıyla gerçekleştirmiştir" denilmişti. Bu açıklamadan, hemen önce Güney Kore, Kuzey Kore'nin Punggye-ri nükleer tesisleri yakınında 5.1'lik bir sarsıntı kaydedildiğini duyurmuştu.

 

 

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.